Vlag Achterhoek

De echte Achterhoeker is een bescheiden mens, maar tegelijkertijd is hij ontzettend trots op het prachtige stukje Nederland waar hij vandaan komt. De Achterhoeker is aan zijn geboortegrond gehecht, weet het oude landschap op waarde te schatten en kan op zijn minst de streektaal verstaan, zo niet spreken. Ondanks dat is het niet helemaal duidelijk waar precies de grenzen liggen van dit specifieke gebied, wat soms tot discussie kan leiden. Horen Zutphen, Didam en Doesburg nou wel of niet tot deze contreien? Mag De Liemers wel of niet meeliften op het toeristische succes van de Achterhoek? De Achterhoek is duidelijk geen officiële regio van Nederland, met de daarbij horende afgebakende grenzen

De vlag van de Achterhoek

Omdat de Achterhoek geen officiële regio is, is het ook niet mogelijk een officiële vlag vast te stellen. Toch wappert er bij menig boerderij en bij vele huizen een vlag, die als de enige echte Achterhoekse vlag betiteld is. Bumperstickers, mokken, kleding; je kunt het zo gek niet bedenken of je komt deze bijzondere vlag tegen in en buiten de streek. Blijkbaar is hier iets bijzonders aan de hand.

Dat de Achterhoek geen eigen vlag had vond men bij De Feestfabriek, Stichting Pak An en het biermerk Grolsch niet langer kunnen. De trots die je voelt als Achterhoeker, moest op z’n minst uitgedragen kunnen worden door een vlag. Daarom werd er in 2018 een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, die gewonnen werd door Paul Heutinck, die in het dagelijks leven art-director is. Hij wilde de liefde voor zijn geboortestreek vormgeven in de vlag, zonder er een afgezaagd werk met koeien en klompen van te maken.

Meer over de betekenis

Heutinck heeft zich laten inspireren door het bekende coulisselandschap van de Achterhoek en een luchtfoto waarop gemaaide velden, doorkruist met kronkelige wegen te zien waren. Hij heeft gekozen voor een eenvoudig ontwerp, dat de tand des tijds zou kunnen doorstaan.

De lijnen van het schuinkruis op de vlag zijn niet recht, maar bochtig en symboliseren niet alleen de kromme wegen in de Achterhoek, maar ook het eigenzinnige karakter van de Achterhoeker. De gebroken witte lijnen hebben aan weerszijden donkergroene banen, die de rijen bomen langs de wegen voorstellen. De twee kleuren groen representeren de donkere bossen en de zonovergoten weilanden.

Dat het andreaskruis symbool staat voor bescherming tegen onheil is mooi meegenomen, maar niet van meet af aan de bedoeling geweest; in eerste instantie had Heutinck een recht kruis in gedachten, dat in zijn ogen echter niet ‘Achterhoeks genoeg’ was.

De vlag is door veel mensen vanaf moment een omarmd als de vlag van hun geliefde streek en wappert dan ook triomfantelijk aan vele vlaggenmasten. Hoewel de vlag voor veel Achterhoekers een welkome bevestiging van hun identiteit is, is het voeren van de vlag op gemeentehuizen nog een punt van discussie.

In elk geval kan je als rasechte Achterhoeker of liefhebber van deze pittoreske omgeving niet zonder deze unieke vlag. Met deze vlag laat je zien dat je trots bent op deze regio, het landschap op waarde weet te schatten en het krachtige karakter van de inwoners ervan waardeert. Of je nou de vlag hoog in top wilt hangen of graag mee wilt nemen naar de befaamde Zwarte Cross, bij ons ben je aan het goede adres om deze markante vlag aan te schaffen.

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Informatie over andere vlaggen: