Amerikaanse vlag

De Amerikaanse vlag is een symbool dat over de hele wereld bekend is. Hij bestaat uit sterren en strepen. De strepen staan voor de oorspronkelijke 13 koloniën van de Verenigde Staten en de sterren staan voor de 50 Amerikaanse staten. Ook de kleuren van de vlag zijn symbolisch; het rood symboliseert moed en winterhardheid en het wit symboliseert onschuld en zuiverheid. De blauwe ondergrond van het sterrengedeelte staat voor doorzettingsvermogen, waakzaamheid en rechtvaardigheid.

Bekijk hier de Amerikaanse vlag bij Bol.com >>

De Amerikaanse vlag

De vlag heeft verschillende namen: “Old Glory”, “Stars and Stripes” of the “Star Spangled Banner”. Vanaf het ontstaan van de Verenigde Staten van Amerika is de Amerikaanse vlag een belangrijk onderdeel geweest van de geschiedenis van deze natie. Hij is ook veranderd, gegroeid en ontwikkeld in tijden van crisis en overwinning.

De vlag is gebruikt om rebellie te tonen, en nationale trots en onafhankelijkheid. De vlag is zo belangrijk voor Amerikanen omdat zijn geschiedenis het verhaal van Amerika zelf vertelt. De vlag vertegenwoordigt naast de vrijheid en de waardigheid, ook de ware betekenis van het Amerikaan-zijn.

Amerikaanse vlag

Betekenis & de sterren

Laten we eens kijken naar de afzonderlijke onderdelen van de Amerikaanse vlag. We hebben het blauwe veld, de sterren, en natuurlijk de strepen. Waar komt dit ontwerp vandaan? Het eerst bekende gebruik van de strepen in vlaggen in wat later Amerika zou worden, komt van de vlag die “Sons of Liberty”, oftewel “de zonen van de vrijheid” heet.

Deze zonen van de vrijheid protesteerden op 16 december 1773 tegen de Britse overheid op belastingen die werden geheven. Uit protest werden er schepen in de haven van Boston overvallen en de thee aanwezig aan boord werd in de zee gegooid. Dit is een van de belangrijkste gebeurtenissen bij het ontstaan van de Verenigde Staten. Het vormt een centraal punt in de Amerikaanse Revolutie. De gebeurtenis ging de geschiedenis in als de “Boston Tea Party”.

Meer over de geschiedenis

Op 4 juli 1776 verklaarde het congres zich onafhankelijk van Groot-Brittannië. Daarna volgde een gevecht voor onafhankelijkheid. Maar er was nog geen nieuwe Amerikaanse vlag ontworpen. Die vlag kwam er pas op 14 juni 1777. Het nieuwe congres nam de eerste van drie grote vlaggenaktes aan. De eerste aangenomen wet bepaalde dat de vlag van de Verenigde Staten zal bestaan uit 13 afwisselende strepen van rood op wit met 13 witte sterren op een blauw veld, die samen een nieuw sterrenbeeld vormen.

In de loop der jaren volgen nog een aantal aanpassingen in de vlaggenwet omdat het aantal staten groeide en de vlag daarop aangepast moest worden. De Amerikaanse vlag is een wereldwijd symbool van vrijheid geworden. Er is geen land ter wereld waar meer immigranten van verschillende afkomst vreedzaam samenwonen als in de Verenigde Staten.

Amerika op de kaart:

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl