De Belgische vlag bestaat uit drie kleuren die in drie evenredige delen zijn verdeeld door verticale lijnen in deze volgorde: zwart, geel, rood. Toen de vlag voor het eerst in deze vorm werd ontworpen, stond het niet gespecificeerd of de kleuren horizontaal of verticaal naast elkaar gerangschikt werden. Na verloop van tijd is men steeds meer de huidige versie beginnen gebruiken, waardoor dit nu de algemeen aanvaarde vlag is.
Bekijk hier de Belgische vlag bij Bol.com >>
Het ontstaan van de Belgische vlag
De Belgische vlag en zijn kleuren zijn afgeleid van de vroegere vlag van de Verenigde Nederlandse Staten en Hertogdom Brabant, waar ze tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in België in 1830 graag op terug vielen. Er werd eerst gestreden onder de Franse vlag, om zo het verzet tegen de Nederlandse onderdrukking te illustreren. Omdat de Belgen meer nood hadden aan een symbool van hunzelf, hebben ze gezocht naar een nieuwe vlag. Deze werd ontworpen door de heren Edouard Ducpétiaux en Lucien Jottrand en voor de eerste maal neergeplant op het stadhuis van Brussel.
De Belgische driekleur was eerst het enige dat werd vastgelegd in de grondwet, zonder specificatie over de volgorde en grootte van de kleuren. Daarom werden in het begin van het ontstaan van België zowel de horizontale als de verticale driekleur opgehangen. Opmerkelijk detail: de allereerste vlag die werd opgehangen aan het Brussels stadhuis, had horizontale banden in plaats van de hedendaagse verticale banden.
Betekenis
Zoals elke nationale vlag, heeft ook de Belgische vlag een betekenis. Eerst en vooral is het belangrijk om naar de historische betekenis van de vlag te kijken. De keuze voor de kleuren zwart, geel en rood is niet toevallig. De oude vlag van het Hertogdom Brabant en de vlag van de Verenigde Nederlandse Staten, zijn ook in dezelfde driekleur. De Belgische leeuw die op de Belgische staatsvlag staat, en ook het symbool van Vlaanderen is, de Nederlandstalige gemeenschap in België, is helemaal hiervan overgenomen. De spreuk die bij de nationale vlag hoort, luidt als volgt: “Eendracht maakt macht.”
Volgens de traditie van de heraldiek heeft men dan gekozen om de donkerste kleur het dichtst bij de vlaggenstok te plaatsen.
Traditie
Tegenwoordig zie je de Belgische vlag vooral wapperen op nationale regeringsgebouwen en voor ieders raam tijdens een voetbalkampioenschap, maar er zijn ook enkele verplichte dagen waarop ze moet buiten hangen bij officiële instanties. Voor burgers is hier geen verplichting wanneer deze wel of niet moet gehangen worden. Bij dagen van rouw hangt de vlag traditiegetrouw halfstok.
België op de kaart:
Hier is het landnummer van België te vinden.
Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl
Meer: