Vlag Brazilië

De Braziliaanse vlag is een aparte vlag die wel wereldwijd bekend staat om zijn eigen vormgeving. De vlag bestaat uit een groen vlak met centraal een grote gele ruit. Daarin wordt er een blauwe cirkel afgebeeld, die de aarde moet voorstellen en een witte band er rond met het Braziliaanse motto op genoteerd. Op de blauwe cirkel staan 27 sterren, die echte sterren representeren. Het “huidige” ontwerp bestaat sinds 1889, toen Brazilië een republiek werd in plaats van een keizerrijk.

Meer over de oorsprong en geschiedenis van de Braziliaanse vlag

Hiervoor, toen Brazilië een kolonie was van Portugal, werd een vlag met een gouden armillarium gebruikt. In 1822 werd Brazilië een keizerrijk en veranderde de vlag al meer naar het huidige ontwerp. Dit was een groene vlag met de gele ruit. De blauwe cirkel was op dat moment nog het wapenschild van het keizerrijk. In 1889, na het verdwijnen van het keizerrijk, verscheen de nieuwe vlag, die toen nog minder sterren had dan het huidige aantal. Eerst had hem gekozen voor de sterrenbeelden die men kon zien vanuit Rio De Janeiro op de ochtend van 15 november 1889.

Achteraf hebben de Brazilianen de mosterd uit de Verenigde Staten gehaald, door elke ster toe te wijzen aan een staat in Brazilië. Zo is men begonnen met 21 sterren. Bij elke opsplitsing van staten heeft men er een ster bijgevoegd, tot 27 sterren, het huidige aantal. Die laatste wijziging gebeurde in 1992.

Braziliaanse vlag

Betekenis

Het motto van Brazilië, dat op de nationale vlag te zien is, luidt: Ordem et Progresso, wat zich vrij vertaalt naar: Orde en Vooruitgang. Het is het bekendste motto van het positivisme, een filosofie die er van uit gaat dat kennis enkel kan verworven worden door de wetenschap. Deze opvatting was bijzonder populair geworden in Latijns-Amerika.

De kleuren op de Braziliaanse vlag hebben verschillende betekenissen. Zo zou de eerste maal dat de kleuren groen en geel werden gebruikt terugvallen op de twee grote huizen die Brazilië bestuurden op dat moment: de familie Braganca (groen) en het huis Habsburg (geel). In het heden wordt het groen in verband gebracht met het Amazonewoud en de rijke fauna en flora die er heerst. De gele kleur symboliseert het goud dat zich in de Braziliaanse bodem bevindt en nogmaals de algemene rijkdom van Brazilië benadrukt als een welvarend land. Het blauw en wit van de wereldbol en het motto zouden voor de maagd Maria staan. Het katholicisme in Latijns-Amerika heeft nog steeds een enorm grote aanhang.

Vlag Brazilië

Sterrenbeelden

De sterren op de blauwe cirkel zijn echte sterrenbeelden, waar het Zuiderkruis de belangrijkste is. Zo staan onder andere nog de sterrenbeelden Grote Hond, Waterslang, Zuiderdriehoek en Schorpioen. Verder zijn er nog enkele sterren uit andere sterrenbeelden gehaald. In totaal staan er, zij het soms incomplete, 9 verschillende sterrenbeelden afgebeeld op de Braziliaanse vlag.

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Meer over vlaggen: