Vlag Engeland

De vlag van Engeland werd pas in de 16e eeuw officieel gemaakt, maar is al sinds de Middeleeuwen een representatief Engels symbool. Het bestaat uit een rood kruis, het “Kruis van Sint-Joris” op een witte achtergrond. Het Sint-Joriskruis was al in de 14e eeuw een eerbetoon aan de patroonheilige van Engeland. Over de elementen van de vlag van Engeland: de kleur wit staat voor zuiverheid, het kruis voor het christendom, en de kleur rood symboliseert moed en opoffering.

Bekijk hier de Engelse vlag bij Bol.com >>

De vlag van Engeland vindt zijn oorsprong in de tijd van de kruistochten, in die periode gebruikten de Engelse soldaten een vlag met een rode achtergrond en een wit kruis. Dit idee deed zich voor om hen te kunnen onderscheiden van de soldaten van Frankrijk.

Deze vlag van Engeland behoorde ook toe aan het Britse leger en was tot 1606 de standaard van de koopvaardijvloot, die hem van 1606 tot 1801 gebruikte. Engeland behoort tot de groep van samenstellende naties van het Verenigd Koninkrijk.

Vlag Engeland
Links: Vlag Engeland, Rechts: Verenigd Koninkrijk

Geschiedenis van de vlag van Engeland

In de periode van de Middeleeuwen en het feodalisme had elke leenheer een vaandel met het wapenschild van zijn familielijn. Zij vonden dit belangrijk omdat het een manier was om hun soldaten tijdens de strijd te onderscheiden. Ook op kasteelpoorten, schilden, klokken en vele andere plaatsen was het wapen gegraveerd, als herkenningsteken voor de edelen.

De koning van Engeland had een leeuw of een luipaard als zijn belangrijkste insigne, later werden de dieren toegevoegd aan de symbolen van de Britse koninklijke familie. Reeds tijdens de kruistochten gebruikten de Engelsen een rood gekleurde vlag met een wit kruis, en namen het over als hun symbool.

Koning Edward III, die regeerde van 1327 tot 1377, was verantwoordelijk voor het bepalen van het gebruik van deze vlag door de soldaten. De vlag van Engeland werd ook het symbool van de Britse militaire orde der cavalerie, die in 1348 door de koning werd gesticht en een van de oudste was, behorende tot de monarchie.

De vlag van Engeland werd steeds populairder, vooral tijdens de Tudor-period (1485 – 1603), in welke periode zij op grote schaal werd gebruikt op koopvaardijschepen. Hierdoor kon het kruis van Sint Joris blijven voortbestaan tot in het Anglicanisme, toen de heiligencultus was uitgestorven. De vlag bleef in gebruik als het nationale symbool van Engeland.

Engeland x Verenigd Koninkrijk

Veel mensen verwarren de vlag van Engeland met de vlag van het Verenigd Koninkrijk. De vlag van Engeland, met het kruis van St. George, vertegenwoordigt alleen dit land. De vlag van het Verenigd Koninkrijk daarentegen vertegenwoordigt alle landen van het koninkrijk, namelijk Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Vlag Verenigd Koninkrijk

De vlag die het Verenigd Koninkrijk voorstelt heeft een blauwe achtergrond met het rode kruis van St. George, met witte randen, daarboven het rode kruis, diagonaal, van St. Patrick – patroonheilige van Noord-Ierland-, daarboven het witte kruis van St. Andrew – patroonheilige van Schotland.

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Meer: