Franse vlag

De driekleurenvlag is het symbool van Frankrijk sinds de revolutie van 1789 en neemt een belangrijke plaats in in de grondwet van het land. De Franse vlag, zoals we die nu kennen, verscheen tijdens de Franse Revolutie. Eerder kende Frankrijk geen eeuwigdurend embleem van dit type, behalve de fleur-de-lis: symbool van het monarchale regime en niet van het volk. In 1789 besloot de revolutionaire militie om op hun uniform een ​​tweekleurige kokarde te dragen in de kleuren van Parijs: blauw en rood. In een eenheidsdoel koos men ervoor om wit toe te voegen, traditioneel geassocieerd met de monarchie. Pas in februari 1794, met de wet van 27 Pluviôse Jaar II, werd de driekleur het nationale symbool. De Franse vlag kopen doe je gemakkelijk via internet, bijvoorbeeld via Bol.

Bekijk hier de Franse vlag bij Bol.com >>

Vlag van Frankrijk: compositie en symboliek

De vlag is opgebouwd uit drie verticale banden van gelijke breedte. Elk van de kleuren heeft een bepaalde betekenis. Wit is sinds de middeleeuwen, zoals verteld, de kleur die met de monarchie wordt geassocieerd. Maar het was koning Hendrik IV (1555-1610) die het claimde door zijn leger te vragen een witte sjaal te dragen.

Wat betreft blauw en rood: behalve dat het de kleuren zijn die traditioneel worden geassocieerd met de stad Parijs, kan het rood kan ook een toespeling zijn op het bloed dat tijdens de Franse Revolutie is vergoten. De drie banden moeten dezelfde breedte hebben en de schacht moet altijd aan de blauwe kant zijn. De vlag moet 50% langer zijn dan hoog.

Franse vlag

Het protocolgebruik van de Franse vlag

De Franse vlag is een afbeelding die in het dagelijks leven goed zichtbaar is, maar het gebruik ervan volgt wel een strikt gedefinieerd protocol. De vlag is bijvoorbeeld te zien tijdens de televisietoespraken van het staatshoofd. Het siert officiële gebouwen, zoals gemeentehuizen, prefecturen, scholen of politiebureaus, maar ook herdenkingsgebouwen zoals oorlogsmonumenten en de Arc de Triomphe. De vlag wordt ook ingezet tijdens de belangrijkste burgerlijke en militaire ceremonies.

Het is een sterk symbool op de nationale feestdag van 14 juli. De Franse vlag wordt gebruikt door het Franse civiele en militaire bestuur in heel Frankrijk, maar ook in het buitenland op ambassades en consulaten. Eén van zijn bekendste voorstellingen is het schilderij Vrijheid leidt het volk (1830, Musée du Louvre) waarin de schilder Eugène Delacroix, te midden van de opstandelingen van de revolutie van 1830, een vrouw heeft geschilderd met blote borsten en schouders, gekleed met een Frygische muts en zwaaiend met de driekleur: allegorie van de strijd voor vrijheid.

Frankrijk op de kaart:

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Meer: