Een van de meest bekende vlaggen van Nederland is de vlag van de provincie Friesland. Of je nou een oprjochte Fries bent of de vlag alleen maar kent van het bekende merk koffiemelk, iedereen heeft deze vlag wel eens gezien en weet ook meteen bij welke provincie hij hoort.
Bekijk hier de Friese vlag bij Bol.com >>
De vlag van Friesland
De Friese vlag is een vlag met een verhouding van 13:9. De schuine banen lopen van linksboven naar rechtsonder en zijn afwisselend kobaltblauw en wit. Er zijn vier blauwe banen en drie witte banen, die laatste bevatten zeven scharlakenrode plompbladeren. De verhouding van het plaatsen van de bladeren is 2:3:2.
De omschrijving van de kleuren van de vlag is bijna poëtisch: de bladeren van de gele plomp zijn rood als ze uit het water omhoog schieten, het wit is het wateroppervlak dat schittert in de zon en het blauw staat symbool voor het blauw van de hemel.
De Friese vlag wappert niet al eeuwen op kastelen en forten, zoals je misschien zou denken. De vlag is ontworpen door inwoners van Jirnsum, in 1895. Vier jaar later werd het ontwerp vastgelegd, zodat hij er altijd hetzelfde uit zou zien. Toch duurde het nog tot 1957 voordat de vlag officieel werd vastgelegd door de Gedupeerde Staten van Friesland.
De geschiedenis van de vlag & betekenis
Hebben de inwoners van Jirnsum dan gewoon maar een vlag uit hun duim gezogen? Zeker niet. De geschiedenis van de vlag vindt zijn basis in de middeleeuwse heraldiek. In de elfde eeuw was er al sprake van een wapen dat de schuine blauwe en witte strepen droeg, met in de witte strepen de kenmerkende rode bladen van de waterlelie. Later komt men hetzelfde wapen (van le roy de frise) tegen in een Frans wapenboek. Op dit wapen zijn echter geen leliebladeren afgebeeld, maar rode harten.
Het is niet bekend waar de leliebladeren vandaan komen of wat ze betekenen. Het kan zijn dat ze afgeleid zijn van het heraldische hart. Dan zou dit symbool staan voor dood en leven. Het kan ook zijn dat het van meet af aan rode leliebladeren zijn, die weer geboorte en schepping betekenen.
Historie
Een andere historie verhaalt van de zeven zonen van koning Friso. Zij kregen elk een stuk land van hun vader, dus de bladeren staan volgens dat verhaal voor het volledige Friese koninkrijk. Een ander verhaal is dat de leliebladeren naar zeven Friese zeelanden verwijzen, die door drie wateren van elkaar gescheiden zouden zijn.
Waarschijnlijker is dat Friso zijn afkomst heeft meegenomen in zijn wapen; de witte en blauwe banen, waarbij er rode harten of leliebladeren in de witte banen geplaatst zijn, komen veelvuldig voor op wapens in Scandinavië.
Al met al is de Friese vlag een vlag die tot de verbeelding spreekt en die ook zeker niet in je verzameling mag ontbreken. Ook als je Fries bloed hebt, is deze vlag natuurlijk leuk om in je bezit te hebben. Koop hem vandaag nog en vier je afkomst, of organiseer een echte Friese party met Beerenburg, dûmkes en natuurlijk de enige echte Friese vlag.
Op de kaart:
Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl
Meer: