Vlag Gelderland

Elke provincie in Nederland heeft een eigen vlag. Zo heeft ook Gelderland een eigen vlag. Kenmerkend voor deze vlag zijn de drie liggende balken in de kleuren blauw, geel en zwart. Deze provinciale vlag is aangenomen op 15 april 1953 en is ontworpen door de Provinciale staten HRvA. De beschrijving van de vlag luidt: “Drie liggende banen van gelijke hoogte, van boven naar beneden: blauw, geel en zwart.”

Bekijk hier de vlag van Gelderland bij Bol.com >>

De drie kleuren van de vlag zijn afgeleid van het wapen van Gelderland. Dit wapen laat een schild zien dat wordt gedragen door een tweetal leeuwen. De linkerkant van het schild laat de gouden leeuw zien die in een latere versie van het wapen op een blauw schild afgebeeld stond. Aan de rechterkant vind je een zwarte leeuw van Gulik. Sinds de veertiende eeuw maakt het deel uit van het Gelderse wapen. Gulik was de hertog van Gelderland en kreeg het gezag over Gelre. Het Hertogdom van Gelre had een blauwe vlag met daarop een gouden leeuw met rode details. De kleuren blauw, geel en zwart staan centraal in het Gelderse wapen en daarom zijn dit officiële Gelderse kleuren.

Provinciale vlaggen in de geschiedenis

Vlag GelderlandVoor de Tweede Wereldoorlog begon, hadden de provincies in Nederland nog geen eigen vlaggen. De provincies kregen pas eigen vlaggen ongeveer 15 jaar naar de Tweede Wereldoorlog. Gelderland wilde hun eigen kleuren behouden in hun vlag. Zij baseerden deze kleuren op het provinciewapen en daar mocht niet van worden afgeweken vonden zij. En dat is hun goed recht, want deze kleuren hebben altijd tot de provincie behoort. Naast de kleuren blauw, geel en zwart, wilden ze ook een hertoghoed op de gele middenbaan. Dit moest het oude hertogdom Gelre voorstellen.

Gelre is waar de naam Gelderland van afgeleid is. De Hoge Raad van Adel was het hier niet helemaal mee eens. Zij waren tegen de opname van een symbool op de driekleurige vlag. Daarom is het symbool er nooit gekomen en is het bij de drie kleuren gebleven. Vervolgens werd de vlag op 15 april 1953 officieel aangenomen als de vlag van de provincie Gelderland. Dit werd vastgelegd en gepubliceerd in het vlagbesluit in het Provinciaal blad van Gelderland. Er volgde een algemene instemming door de leden van de Provinciale Staten. Andere provincies hebben wellicht een wat bekendere vlag dan deze. Dat blijkt uit een onderzoek dat EenVandaag in het jaar 2014 heeft gedaan. Twee derde van de ondervraagden kende de vlag niet.

De vlag van Gelderland kopen

Als je een wens hebt om de vlag van Gelderland te kopen, dan kun je dit doen in verschillende vlaggenwinkels. Deze verkopen vrijwel alle vlaggen. Niet alleen van de wereld, maar ook van Nederlandse provincies. Zo zal de vlag mooi kunnen worden gehangen aan de gevel van je woning of wanneer je een bedrijf start in Gelderland zal de vlag er ook zeker mooi bijpassen. De vlag van Gelderland is in alle soorten en maten te koop. Al jarenlang is deze vlag het symbool voor de provincie en kent een rijke geschiedenis.

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Meer: