Italiaanse vlag

De Italiaanse vlag heeft in het verleden enkele verschillende ontwerpen gehad. De eerste vlag die onder het “huidige” Italië is gebruikt, was nochtans bijna quasi dezelfde als de hedendaagse. Tussendoor zijn de stijlen veranderd, maar de kleuren groen, wit en rood zijn wel gebleven. Het was de Cispadaanse Republiek in 1796 die hiermee begonnen is. Dit was een staat die nu Noord-Italië vormt, onder het bewind van Napoleon Bonaparte, die de staat gebruikte als bufferstaat voor Frankrijk. Een jaar later is deze samengevoegd met twee andere provinciën tot de Cisalpijnse Republiek, waar de vlag sterk overeenkomt met de huidige. Na amper vijf jaar veranderde de staat weer van naam, dit keer naar “Italiaanse Republiek”, wat dichter aanleunt bij de huidige benaming.

Het ontwerp van de Franse vlag

De vlag veranderde echter volledig van ontwerp. Deze had een rood vlak, met daarin een witte ruit en daar weer groen vierkant in. Drie jaar later kreeg de vlag een meer rechthoekige vorm en een adelaar in het groene vierkant toen Napoleon koning van Italië werd en de staat “het Italiaans koninkrijk” werd genoemd. Vanaf 1861 nam de vlag weer de verdeling in kleuren aan van het huidige Italië, met het enige verschil dat in het midden het schild van het huis Savoye stond, de koningen van die tijd. Dit werd kort tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderd naar de adelaar. Dit werd na de oorlog aangepast naar de vormgeving die we nu kennen, toen Italië weer een republiek werd.

Italiaanse vlag

De betekenis

Er bestaan vele theorieën over de oorsprong van de kleuren van de Italiaanse vlag. Er wordt algemeen aangenomen dat de inspiratie is gehaald uit de Franse vlag, en de blauwe kleur vervangen is door de groene kleur door Napoleon Bonaparte. Een leuke verklaring wordt uit de Italiaanse keuken gehaald. Groen zou staan voor basilicum, wit voor mozzarella en rood voor tomaten. Of dit ook de echte betekenis zou zijn, laten we geheel aan uw fantasie over.

Vlaggen Italië

Wel weten we dat de Italiaanse “tricolore” (verwijzend naar de drie kleuren op de vlag) een speciale plaats draagt in het hart van de Italianen. Ze zijn dan ook enorm trots op hun nationale vlag. Het is bij wet verboden om de vlag in ook maar enig opzicht te beschadigen.
De kleuren zijn vastgelegd in de schakeringen die ze nu zijn in 2003 en zijn volgens het Pantone-systeem gekozen.

Italië op de kaart:

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Meer: