Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag. Vraag aan willekeurig iemand welke kleuren onze vlag heeft, en gegarandeerd is het antwoord rood-wit-blauw. Deels klopt dat, want in 1939 legde Koningin Wilhelmina per koninklijk besluit deze kleuren vast. Toch is de benaming “rood-wit-blauw” niet geheel correct. Want volgens het Ministerie van Algemene Zaken (dat er tenslotte over gaat), zijn de officiële kleuren van de Nederlandse vlag helder vermiljoen, helderwit en kobaltblauw.

Betekenis van de Nederlandse vlag

De geschiedenis van de Nederlands vlag gaat terug tot aan halverwege de 14e eeuw. Wetenschappers en historici zijn er nog niet helemaal eensgezind over waar de vlag nou precies uit voortkwam. Het ene onderzoek zegt uit het Beierse huis, het andere zegt dat de kleuren waarschijnlijk gelieerd zijn aan het wapenschild van Willem van Oranje. Vandaar dat het rood in de vlag in het begin eerder oranje was dan rood (hetgeen plausibel klinkt).

Nederlandse vlag

Afbeelding

Je denkt, een vlag is een vlag. Zo is het toch niet helemaal. Aan het gebruik van de vlag zijn diverse regels verbonden. Zoals onder andere welke kleuren het precies dienen te zijn (volgens de YMCK-codering bijvoorbeeld). Er bestaat ook zoiets als een vlaginstructie (op welke dagen en ter welke gelegenheid de vlag officieel gehesen mag worden). Daarnaast zijn er officiële protocollen die met de vlag verbonden zijn. Voorbeelden van protocollen zijn het halfstok hangen van de vlag, het opvouwen van de vlag en bepaalde andere regels (zoals: je mag een vlag uit respect niet ’s nachts ophangen, en een vlag mag de grond niet raken).

De Nederlandse vlag bevat in tegenstelling tot sommige andere landen geen afbeelding met een specifieke, diepere betekenis. De leeuw die we vaak zien is geen onderdeel van de Nederlandse vlag. De leeuw hoort wel bij het Nederlandse wapenschild. Daar zien we ook de spreuk “je maintiendrai” verschijnen, hetgeen “ik zal handhaven” betekent. Dit is de wapenspreuk van Willem van Oranje, oftewel onze “Vader des Vaderlands”.

Vlag Nederland

Kopen

De Nederlandse vlag kopen kan op de website vlaggenoverzicht.nl. Gelegenheden waar je de vlag voor nodig zou kunnen hebben is meestal om vaderlandslievende redenen. Bijvoorbeeld bij sportevenementen met een sterk nationaal karakter (voornamelijk voetbal en schaatsen, maar ook bij andere sporten zien we supporters met de Nederlandse vlag). Ook als zoon of dochter slaagt voor een examen zien we de vlag aan de vlaggenstokken verschijnen, net als op nationale feestdagen (Koningsdag).

Tot slot zou je een vlag kunnen kopen om respect te tonen aan belangrijke nationale gelegenheden zoals Bevrijdingsdag en de Dodenherdenking. Heb je, voor welke gelegenheid dan ook, een Nederlandse vlag nodig? Kijk dan op het internet naar de verschillende bedrijven waar je een vlag kunt aanschaffen.

Op de kaart:

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Meer: