Vlag Polen

De Poolse vlag is een relatief eenvoudige vlag, met twee horizontale banden in het wit en rood die de vlag mooi in twee verdelen. In 1919, net na de Eerste Wereldoorlog, werd de huidige vlag in gebruik genomen. Hiervoor was de Poolse vlag historisch gezien ook steeds een combinatie van wit en rood in verschillende opzetten.

Bekijk hier de Poolse vlag bij Bol.com >>

Geschiedenis en uitleg van de vlag van Polen

De eerste vlag van het “huidige” Polen, bestond uit een rode vlag met een witte adelaar erop. Dit was zo voor het Pools-Litouwse Gemenebest. In 1795 viel de unie uiteen en werd er naarstig gezocht naar een goede vlag ter vervanging van de oude. Na de mislukte Novemberopstand in 1831 werden de wit-rode kleuren goedgekeurd door de Sejm van Polen, de Poolse volksvertegenwoordiging samen met de Senaat. In het begin stond het wapenschild van Polen in de witte banier van de vlag afgebeeld, een witte adelaar in een rood schild. Tussen 1815 en 1863 was Polen een vazalstaat van Rusland, die een andere vlag gebruikte. Deze was wit met een blauw kruis en in de linkerbovenhoek de Poolse adelaar in een rood vlak.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Communistisch Polen werd de huidige vlag behouden, al maakte Polen officieel wel deel uit van zowel het Duitse Rijk tussen 1939 en 1945 en achteraf van de Russische Sovjet-Unie.

Poolse vlag

Betekenis van de Poolse vlag

Laten we beginnen met te zeggen dat de Poolse vlag niet verward moet worden met de vlag van Indonesië of Monaco. Zij gebruiken dezelfde kleuren, maar dan omgekeerd. Ondanks dat de vlag met de huidige wit-rode kleur al eeuwen wordt gebruikt, is er geen betekenis die verbonden is met dit kleurgebruik.

De Poolse bevolking is echter wel zeer trots op hun vlag, en er wordt gezegd dat bijna een derde van de bevolking een vlag thuis heeft liggen. Zeker in de eerste week van mei wordt de vlag vaak opgehangen, omdat er een aantal feestdagen, al dan niet Pools, elkaar opvolgen. Zo wordt er op 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd. Op 2 mei is het de Poolse Dag van de Vlag. Deze dag is geen officiële feestdag in Polen, maar valt tussen twee andere feestdagen, zodat ze onofficieel wel wordt gevierd door vele Polen. Deze dag herdenkt de Poolse verovering van Berlijn op 2 mei 1945. Op 3 mei wordt de Dag van de Grondwet gevierd.

Sinds de verkiezing van Paus Benedictus XVI wordt de Poolse vlag ook vaak naast de pauselijke vlag opgehangen bij bezoeken. Verder werd in het EK van 2012, dat in Polen en Oekraïne werd georganiseerd, de Poolse vlag veelvuldig uitgehangen door Poolse voetbalsupporters.

Het wit in de Poolse vlag is volgens de officiële normen eerder een grijsachtig wit, al is dit in de praktijk niet altijd even duidelijk.

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Meer lezen: