Vlag Rusland

De vlag van Rusland is een horizontale driekleur met de volgende kleuren van boven naar onder: wit, blauw en rood. De vlag werd voor het eerst gebruikt in 1696, door de Tsaar Peter de Grote. Men zegt dat hij zijn inspiratie heeft gehaald uit Nederland, waar hij een tijd te gast was. Deze was toen al in de rood-wit-blauwe vorm te bewonderen. Zo zou Peter de Grote de kleuren wat omgewisseld hebben tot de kleurencombinatie die Rusland nu gebruikt. Deze theorie wordt echter vaak tegengesproken omdat de tijdlijn niet zou kloppen. Hoe dan ook, de Russische vlag van 1696 was dezelfde als de huidige variant.

Meer over de geschiedenis – oorsprong van de Russische vlag

In 1858 werd deze vlag veranderd door een exemplaar met een horizontale zwart-geel-witte kleur, de kleuren van het huis Romanov, de dynastie die Rusland meer dan 300 jaar heeft geregeerd. In 1883 werd de oude vlag weer gebruikt, tot in 1914. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er een variant gebruikt op deze vlag, met in de linkerbovenhoek het wapenschild van de Romanovs, de zwarte adelaar in een geel vlak. In 1917 is de Sovjet-Unie gevormd en werd de Russische vlag vervangen door een communistische vlag. Deze vlag is altijd een rode vlag geweest, maar de tekst of tekening die linksboven stond, is door de jaren heen drie keer veranderd. Zo stond er in de eerste versie, die tot 1937 werd gebruikt, een sierlijke versie van de naam “Rusland” (in het Russisch).

Deze tekststijl werd tussen 1937 en 1954 veranderd, tot ze in 1954 een nieuwe vorm kreeg, met de typische hamer, sikkel en ster van het communisme. Er werd ook uiterst links een horizontale, lichtblauwe streep gezet. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991, werd de wit-blauw-rode vlag weer in gebruik genomen, al is in 1993 het blauw weer iets donkerder gemaakt. Zo is de huidige vlag tot nu toe gebleven.

Vlag Rusland

Betekenis

Rusland heeft altijd een enorme invloed gehad op zijn regio. Zo zijn de kleuren wit-blauw-rood in bijna alle andere Oost-Europese, Slavische landen terug te vinden. Denk maar aan bijvoorbeeld Kroatië, Tsjechië, Slowakije of de oude vlag van Joegoslavië. Tsaar Peter de Grote zou deze kleuren dus naar verluidt gebaseerd hebben op de Nederlandse kleuren, al heeft men door de eeuwen heen ook symboliek willen toevoegen aan het kleurgebruik.

Zo is er eentje die zegt dat de kleuren komen uit het wit van God, het blauw van de keizer, en het rood van de boeren. Een andere is weer dat het wit staat voor de heldere toekomst, het blauw voor een bewolkt heden en het rood voor een bloedig, intens verleden. Officieel is er geen betekenis gegeven aan deze kleuren. Ze zijn dus voor iedereen voor interpretatie vatbaar.

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Meer: