Spaanse vlag

De Spaanse vlag bestaat officieel sinds 1981, maar al 200 jaar ervoor werden de traditionele kleuren geel en rood gebruikt in de nationale vlag. Gemakkelijkheidshalve bestaat de vlag uit 4 horizontale banden in deze volgorde van boven naar onder: rood, geel, geel, rood. De twee gele lijnen zijn natuurlijk niet gescheiden van elkaar, zodat je van een dubbel zo groot geel vlak kan spreken ten opzichte van de rode banden aan de boven- en onderkant. Zo, dat was een hele uitleg. Vergeet ook niet het Spaanse wapenschild dat zich op gelijke hoogte van de boven- en onderkant bevindt en op twee vijfde van de vlag van links bekeken staat. Kon het nog eenvoudiger, Spanje?

Bekijk hier de Spaanse vlag bij Bol.com >>

De kleuren en de geschiedenis van de Spaanse vlag

Het eerste gebruik van de kleuren rood en geel dateert van 1785, waar de combinatie in de huidige verhoudingen werd gebruikt als de Spaanse marine vlag. Het was pas sinds 1843 dat deze vlag ook als nationale vlag werd gebruikt.

De Spaanse vlag heeft drie grote veranderingen doorheen de geschiedenis meegemaakt. Tijdens de Eerste Spaanse Republiek (1873-1874) werd het gebruik van een wapenschild verboden op de Nationale vlag. Na het aanstellen van koning Alfons XII werd deze weer in eer hersteld.

Spaanse vlag

In 1931 werd de Tweede Spaanse Republiek uitgeroepen en veranderde de Spaanse Vlag in een nieuwe horizontale driekleur in de combinatie rood-geel-indigo, met het wapen van de nieuwe republiek in het midden. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog tussen 1931 en 1939 werden zowel deze nieuwe indigo vlag (met driepuntige ster in het midden), als de traditionele rood-geel-rode vlag gebruikt. Na de Spaanse Burgeroorlog in 1939 werd het wapenschild in de rood-geel-rode vlag omgeven door een zwarte adelaar, die er tot 1981 op bleef staan.

De betekenis

De grootste reden waarom Spanje voor de kleuren rood-geel-rood heeft gekozen, zou zijn omdat ze goed opvielen tussen het overvloed aan wit bij de andere Europese vlaggen in die tijd. Tijdens oorlogen op zee was dit dominante kleurverschil cruciaal om tijdig te kunnen zien of een schip vijandig was of niet.

Velen denken dat de keuze voor het rood en geel van de provincie Aragon kwam. Anderen denken dan weer dat dit is afgeleid van de vlag van Napels, waar koning Karel III de vorst was voor hij koning van Spanje werd.

Het huidige wapenschild vertegenwoordigd in ieder geval de vijf gebieden Castilië, Aragon, Granada, Navarra en Leon. Het motto van Spanje luidt Plus Ultra, wat vrij vertaald wordt als “Steeds Verder”.

De Spanjaarden noemen hun vlag ook wel de “rojigualda“, wat dan weer simpelweg “roodgeel” betekent.

Vlaggen Spanje

Spaanse vlag kopen?

Er zijn verschillende bedrijven te vinden op het internet waar de Spaanse vlag gekocht kan worden.

Spanje op de kaart:

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Meer: