Turkse vlag

Aangezien de Turkse republiek werd gesticht op de erfenis van het Ottomaanse rijk, zijn er veel dingen verandert sinds die tijd, de vlag is in ieder geval nauwelijks verandert. De Turkse vlag is een rode vlag met witte ster en halve maan. De vorm, de vorming en het gebruik van de vlag worden gered door een ongewijzigd artikel van de grondwet. Daarnaast is er een wet op de Turkse vlag.

Daarom is vlag gezegend voor Turkse mensen. Mensen wapperen met een vlag op nationale feesten. Op speciale dagen wordt de Turkse vlag gebruikt. Het beledigen van de vlag is bij wet verboden. Het wordt niet geaccepteerd om te scheuren, te verbranden of op de grond te gooien. Er zijn wettelijke regelingen die op deze situaties zijn gericht.

Vlag Turkije

De geschiedenis van de Turkse vlag

Er is geen bepaalde informatie over de geschiedenis van de Turkse vlag. Maar er zijn enkele geruchten over hoe de vlag is ontstaan. De meest zekere informatie is dat de symbolen, die in de vlag staan, door Turkse en islamitische regeringen in verschillende eeuwen werden gebruikt. Het kruis vertegenwoordigt het christendom en de ster en de halve maan de islam vertegenwoordigen.

Er wordt verteld dat de vlag, die het dichtst bij de huidige vlag staat, werd gebruikt in de Ottomaanse periode na de eerste slag om Kosovo. Deze bloedige strijd eindigde met de verovering en de bezetting van het Ottomaanse rijk, hier werd helaas wel een grote tol voor betaald, want duizenden soldaten sneuvelden in deze bloedige oorlog. Dat creëerde de vorm die leek op de vlag die tegenwoordig wordt gebruikt.

Dankzij de regering van de Republiek Turkije werd op 29 mei 1936 een wet gemaakt die bedoeld is voor de vorm en het gebruik van de Turkse vlag. Vervolgens wordt er een toevoeging van gemaakt die bedoeld is voor de grootte van de vlag.

Bij de productie van vlaggen is het verplicht om te voldoen aan de afmetingen door de wet met betrekking tot de Turkse vlag.

Turkse vlag

De betekenis van de Turkse vlag

Hoewel de ster en de halve maan vaak worden gezien als moslimsymbolen, hebben ze eigenlijk een geschiedenis die dateert van vóór de opkomst van de islam. Oude beschavingen in het Midden-Oosten gebruikten een halve maan als religieus symbool. De halve maan werd geassocieerd met de islam toen de Turkse volkeren van Centraal-Azië het Anatolische schiereiland veroverden en de halve maan en ster aan hun eigen rode vlaggen toevoegden.

De Turkse vlag is een geruststellend symbool voor zowel de mensen die in Turkije wonen als voor mensen uit bevriende naties, die Turkije als vriendelijk beschouwen.

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Lees ook: