Vlag halfstok

Je ziet het op televisie wel eens vaker voorkomen: een vlag die halfstok hangt. En misschien zijn er gelegenheden die je zelf wel eens hebt meegemaakt waarbij je zelf de vlag halfstok hangt. Waar komt dit vandaan en waarom doen mensen het eigenlijk? En wat stelt een vlag die halfstok hangt voor en daarbij ook, wordt dit in elk land gedaan? Dit zijn allerlei vragen die je misschien wel eens hebt afgevraagd. Ook al doe je, bijvoorbeeld bij dodenherdenking zelf ook mee met het hangen van de vlag halfstok omdat anderen het doen, de vragen waarom heb je je misschien nooit afgevraagd of misschien weet je daar nog steeds het antwoord niet op. Laten we eens verder kijken dan de reden ‘omdat iedereen het doet’ en ons verdiepen in waarom mensen ervoor kiezen om de vlag halfstok te hangen.

Op welke manier de vlag halfstok hangen?

Een vlag die halfstok wordt gehangen is een vlag die niet helemaal tot aan de nok van de vlaggenmast is gehangen, maar die een beetje halverwege de stok blijft hangen. De vlag wordt tot ongeveer 2/3 van de vlaggenmast uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Dit heb je misschien wel eens teruggezien in piratenfilms waarbij er een vlag des doods bovenop de vlag van een land werd gehangen. Nu hangen we natuurlijk geen vlag des doods meer op, maar hangen we de nationale vlag wel halfstok en hangt er een denkbeeldige vlag des doods bovenop deze vlag. Om hiervoor ruimte te geven, hangt de nationale vlag halfstok.

Regels om een vlag halfstok te mogen hangen

Je kunt natuurlijk niet zomaar een vlag halfstok hangen. Vaak zijn er nationale gebeurtenissen aan de gang waarbij dit gebeurd. Zo kun je denken aan een overlijden van iemand van het Koninklijk Huis of van Nationale herdenkingsdagen zoals 4 mei. Daarnaast kunnen er ook situaties zich voordoen waarbij er nationaal wordt aangekondigd dat de vlag halfstok moet hangen. Deze verkondiging wordt gedaan door de minister-president.

Regels in andere landen

Vele landen zoals Amerika kennen ook de term halfstok. Ook zij hebben hier hun eigen regels in. Als we kijken naar een land zoals bijvoorbeeld België dan wordt de vlag altijd halfstok gehangen op 17 februari. Dit is dan ter nagedachtenis van alle overledenen van de Belgische koninklijke familie. Dit is ontstaan toen Koning Albert I om het leven kwam door een val van een rotspartij op 17 februari 1934.

Feedback: info@vlaggenoverzicht.nl

Meer: